Tres Purs

Triada taoista

Els Tres Purs, les Tres Pureses o les Tres Clarors (xinès tradicional: 三清, xinès simplificat: 三清, pinyin: sān qīngWade-Giles: San Ch'ing)[1] designaven en el seu origen els tres cels superiors del taoisme, anomenats:

  • Yuqing 玉清 «Puresa de jade»
  • Shangqing 上清 «Elevada Puresa»
  • Taiqing 太清 «Puresa suprema»

Estan situats immediatament sota el Daluo tian 大罗天 la «Gran volta celeste».[2] En aquests tres cels hi resideixen les divinitats i els immortals encarregats de la custòdia de les escriptures taoistes i de les instruccions sagrades, revelades quan cal per a benefici de la humanitat que pateix.

Durant el segle iii, el terme de sanqing 三清 designava principalment els tres déus principals del panteó taoista. Es traduirà llavors el terme pel dels «Tres Purs». Aquesta presentació ternària dels cels, de les divinitats, de les escriptures i d'altres conceptes, no pertany a un corrent doctrinal en particular però correspon a una voluntat de presentació sintètica de la multiplicitat de les pràctiques i doctrines taoistes desenvolupades a l'època de les Sis dinasties. La voluntat de sincretisme present en el taoisme és afirmada de manera particular durant l'època de la Dinastia Tang.[3]

  1. En japonès correspondria a Sansei, 三清.
  2. Kohn, Livia. «sanqing 三清 Three Clarity ; Three Purities; Three Pure Ones». A: Fabrizio Pregadio (ed.). The Routledge Encyclopedia of Taoism, vol I and II. Londres-Nova York: Routledge, 2008, 2011. 
  3. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades sync

Developed by StudentB